Revalidatie knie- of heup prothese

Wordt u binnenkort geopereerd aan een knieprothese of heupprothese? Of overweegt u een dergelijke operatie? Dan komen er vast vele vragen naar boven. Met onze jarenlange ervaring in deze revalidatie geven wij u vooraf graag duidelijkheid. Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen:

Hoe lang duurt de revalidatie van een knie- of heupprothese?
Uiteraard hangt dit af van het individu, de fysieke toestand en doelen van de patiënt. Gemiddeld duurt de revalidatie van een knieprothese 18 weken en die van de heupprothese 14 weken. Wij als fysiotherapeut zien de meeste patiënten al binnen 4-6 dagen na de operatie (meestal aan huis). Maak dus tijdig een afspraak, nog voor de operatie.

Hoe lang loopt u met krukken na deze operatie?
Op uitzonderingen na mag u direct na de operatie het gewricht 100% belasten. De eerste 4-6 weken maakt u wel gebruik van krukken. De mate waarin u zich kunt bewegen en de kwaliteit van uw looppatroon bepaald de snelheid van het afbouwen met krukken. Dit is ook de periode waarin men geadviseerd wordt niet te fietsen of autorijden. Fietsen op de hometrainer mag vaak wel al eerder!

Hoe vaak heeft u fysiotherapie nodig na een knie- of heupoperatie?
Dit wisselt enorm en hangt ook weer af de fysieke toestand en doelen van de patiënt. Om goed op te bouwen in kracht zien we patiënten de eerste maanden vaak twee keer per week. De eerste behandelingen hiervan zijn meestal bij iemand thuis om ook daar functioneel aan de slag te kunnen.

Wordt fysiotherapie vergoed?
Op de eerste 20 behandelingen na wordt fysiotherapie een jaar lang na de operatiedatum vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u niet (beperkt) aanvullend verzekerd bent, kunnen de eerste 20 behandelingen (deels) voor eigen rekening zijn.

Hoe lang duurt de pijn na een operatie?
Onze ervaring is dat deze bij een heupprothese sneller verdwijnt dan de knieprothese. Met name de eerste 3-4 maanden treedt een aanzienlijke verbetering op bij de knieprothese. Het eerste half jaar tot jaar is het mogelijk om een warm gevoel in de knie te ervaren.